
Aile şirketlerimizin nesiller arası geçişini en uygun zamanda ve en uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan "Aile Anayasası" projemizi sizlerle birlikte yapmak istiyoruz...
AİLE ANAYASASI NEDİR?
Aile şirketleri; ailenin geçimini sağlayan kişi tarafından yönetilen, en az iki kuşağın kurumda çalıştığı, yönetim kademelerinin önemli bir kısmında aile üyelerinin istihdam edildiği, kararların alınmasında önemli ölçüde aile üyelerinin etkili olduğu şirketlerdir. Eğer sizin de şirketiniz aile şirketi ise şirketin devamlılığını güvence altına almak istiyorsanız Aile Anayasası ve Aile İlişkileri Yönetimi hizmeti almalısınız. Bu hizmet sayesinde, şirket yönetiminde tartışmalar yaşamak yerine istişare yöntemini uygulamış olursunuz. Peki aile anayasası nedir?
Aile Anayasası ,bir aileye evlilik yada kan bağı ile katılarak aynı soyadına sahip olmaya hak kazanan kişilerin, aile ilişkilerinde, üçüncü şahıslarla ve işletmeyle olan ilişkilerinde rehberlik görevi yapan ,aile üyeleri tarafından da kabul edilen, tüm aile bireylerine tarafsız bir şekilde uygulanan ,kurallara uyulmaması durumunda yaptırımları olan hukuki bir metindir.
AİLE ANAYASASININ ÖNEMİ
- Aile ile şirket arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
- Aile bireylerinin kendi aralarındaki ilişkileri ve ilişkilerinin güçlendirilmesi
- Duygusal ilişkilere dayanan aile yapısı ile kurallara göre yönetilecek şirketin entegrasyonu
- Profosyonel bir yönetim anlayışının hakim olması
- Sürdürülebilir bir işletme olmak
- Aile değerlerinin tüm aile bireylerine aktarılması
- Aile bireylerinin eğitimi için bir sistemin kurulması
- Profosyonel yöneticiler ile aile bireyleri arasındaki ilişki biçiminin netleştirilmesi
- Hızlı ve doğru karar alabilmek ve alınan kararların ortak akıl ile belirlemek
- Ailenin vizyonunun, misyonunun değerlerinin belirlenmesi ve kuşaklar boyu öğretilmesi
- Şirkette adalet anlayışının hakim kılınması, kimseye ayrıcalık tanınmaması
- Görev, yetki ve sorumluluk alanlarının netleştirilmesi
- Kurumsallaşmış bir işletme olmak.
- Aile bireyleri arasındaki çıkabilecek fikir ayrılıklarının ve çalışmalarının yönetilmesi. Fikir ayrılıklarının çatışmaya değil sinerjiye dönüştürmek ve katkısını sağlamak.
- Ailedeki sorunların iş yerine taşınmaması
- İş yerindeki sorunların aile ortamına taşınmaması
- Tecrübenin genç nesle aktarılması
- Aile bireylerinin şirket yönetim organlarında yer almalarının koşullarının(yetkinliklerin) belirlenmesi
- Ailenin birlikte hareket etmesi için bir arada olmanın ehemmiyeti ve öneminin gündemde olması
- Ailenin yatırım yaparken uyması gereken kurallar
- Hissedarlık sözleşmelerinin yapılması
- Kar payı sisteminin uygulanması
- Gelir ve giderlerin paylaşım metodolojisi
- Devir planlarının şartları
- Stratejik risk planının yapılması
- Miras yönetimi
- Güç ve otoritenin doğru kullanılması
AİLE ANAYASASI VE PAYSAHİPLERİ/HİSSEDARLAR SÖZLEŞMESİ
PAY SAHİPLERİ/HİSSEDARLAR SÖZLEŞMESİ NEDEN GEREKLİDİR?
AİLE ANAYASASI ÇALIŞMA PLANI
Anayasanın Hazırlanması
İş planına uygun olarak çalışmaların ve toplantıların gerçekleştirilerek, tüm aile bireylerinin katılımıyla Aile Anayasasının oluşturulması.
Uygulama ve Yayınlama
Anayasaya uyum konusunda kuralların belirlenmesi, hukuki olarak çalışmanın gözden geçirilmesi. Metnin hazırlanması ve tüm hissedarlar tarafından onaylanarak şirkete teslim edilmesi.
Revizyon ve İzleme
Şirketlerdeki aile anayasası ile ilgili çalışmalar sadece “yeni anayasa” hazırlamaktan ibaret değildir. Mevcut anayasası olan bir çok şirket, anayasalarını revize etmek, geliştirmek için çalışmalar yapmalıdır. Çünkü değişen ihtiyaçlar ve farklılaşan çalışma koşulları kimi zaman mevcut anayasaya bazı eklemeler yapılmasını gerekli kılmaktadır.
Aile Şirketi
Aile şirketi yönetmek avantajlı olduğu kadar oldukça zordur. Duygusal bağların yanı sıra finansal ve sektörel anlamda bağlılık oluşturmak, iş ve evi birbirine karıştırmadan profesyonel bir şekilde işleri yürütmek zaman zaman zorlayıcı olabilir ve aile bağlarını yıpratabilir. Bu durumda danışmanlık hizmeti almak yükünüzü hafifleteceği gibi aile bağlarınızın her zaman güçlü kalmasını sağlar.
Aile şirketini birden fazla kuşak bir arada yönetir. Evi geçindiren kişiler ve gerekli eğitimi almış bireyler daha çok yönetim kadrosunda yer alırken, aile üyelerinin bir kısmı finansal ve diğer kadrolarda hizmet verir. Aile bireyinin diğer aile bireyinin iş alanına müdahale etmemesi son derece önemlidir. Her birey kendi yetki alanına giren konulara müdahil olursa çatışma ortamı doğmadan kararların alınması sağlanır.
Aile Şirketinde Kurumsallaşma
Aile şirketinde kurumsallaşma bazen çok zor olabilir. Çünkü aile şirketi hem duygusal bağların korunduğu hem de şirkette birlikte büyüme, gelişmenin söz konusu olduğu alandır. Kurumsallaşmak aile bağlarını güçlü tutmak ve her manada kenetlenmek gerekir. Bunun için uzman kişiler tarafından planlamaların yapılması, gelişme için gerekli adımların atılması ve her açıdan yol gösterilmesi gerekir. Sizler de aile şirketinizin sürekliliğini devam ettirmek ve kusursuz bir işletme olmak için güvenilir bir şekilde danışmanlık hizmeti almalısınız.